Acasă, cel mai frumos și mai confortabil loc din lume. Acel loc magic unde miroase a fericire și iubire, unde pare sărbătoare în fiecare zi, unde fiecare colț spune o poveste despre tine, unde totul este ales cu atenție și multă dragoste. Locul unde frumusețea pieselor de mobilier se îmbină cu confortul, acel confort care te face de fiecare dată să spui că „nicăieri nu-i ca acasă”. Și chiar nu este! Acasă este acel sentiment de relaxare pe care îl ai atunci când ai o zi grea și visezi cu ochii deschiși la momentul în care te vei relaxa citind o carte în fotoliul tău preferat, vei dormi pe salteaua perfectă pentru corpul tău, vei lua cina stând pe scaunul tău super comod fără să te gândești că abia aștepți să termini de luat masa pentru că nu stai confortabil. Acasă este locul unde trăiești, gătești, te odihnești, râzi, plângi, te regăsești, iubești. Acasă nu este doar un loc, ci o combinație de sentimente și stări pe care propriile tale alegeri în materie de piese de mobilier ți le pot conferi.
Sunt câteva elemente care transformă orice C A S Ă în A C A S Ă, iar aici intervine confortul și, odată cu acesta, starea de relaxare pe care o ai atunci când canapeaua, fotoliul sau scaunul nu sunt doar frumoase, ci și super comode. În ultima perioadă, biroul s-a mutat acasă, mesele de la restaurant s-au mutat acasă, la fel și micile evenimente, tot ce era în afara casei a devenit parte din ACASĂ, ceea ce a făcut să ne dorim ca mediul în care locuim să fie unul plin de confort.
Cea mai mare parte a timpului, când lucrăm, ne bem cafeaua, mâncăm, citim o carte sau avem invitați, o petrecem stând pe un scaun: de bucătărie, de dining, de birou, de bar, de relaxare sau un accent/ side chair. Indiferent de locul pe care îl ocupă în locuință și de scopul lui principal, un scaun trebuie să fie perfect pentru casa ta. Un scaun nu este doar o piesă de mobilier pe care stai, ci este o piesă care îți conferă o adevărată stare. Un scaun potrivit te va face să îți dorești să nu mai părăsești acel colț din casă, în timp ce un scaun nepotrivit te va face să eviți complet locul.
Sunt câteva aspecte de care trebuie să ții cont atunci când ești în căutarea scaunului perfect: principala lui utilizare, stilul încăperii, culoarea și spătarul scaunului, dar și dimensiunea camerei unde va fi așezat. Ținând cont de aceste aspecte, poți găsi scaunul perfect.
P.S. Ah, și să nu uităm 😛 Greutatea maximă susținută! Este un aspect atât de important! Mie mi s-a întâmplat ca un invitat să rupă un scaun în timpul unei cine, iar de atunci am avut grijă să am întotdeauna și 1-2 scaune masive, ca să evit orice moment stânjenitor și ca toată lumea să se simtă cât mai bine.
Care este scopul utilizării unui scaun?
Un scaun ideal trebuie să-ți aducă, în primul rând, multă bucurie. Indiferent dacă este situat în zona de luat masa, la birou sau lângă o bibliotecă, un scaun trebuie să fie suficient de confortabil astfel încât să îți dorești să petreci cât mai mult timp stând pe el. Cu toate acestea, un scaun pentru dining nu va fi la fel cu unul pentru relaxare. Dacă cel pentru dining poate avea un spătar metalic, netapițat, dar să aibă totuși șezutul foarte comod, în cazul unui scaun de relaxare, spătarul trebuie să fie învelit într-un material care să-ți dea senzația că te îmbrățișează de fiecare dată, așa cum este scaunul meu roz din dressing.
Photo: proprie & www.Bonami.ro
Stilul încăperii
Stilul unei camere este un factor determinant în alegerea unui anumit model de scaun. Dacă zona de luat masa are un stil clasic, scaunele metalice, cu note industriale, nu se vor integra deloc în decor. În schimb, dacă stilul este unul boho chic, niște scaune din lemn sau cu picioare în stil scandinav vor da un aer super cosy încăperii.
Photo: Pinterest
Culoarea și spătarul scaunului
Culoarea este adesea un factor decisiv în alegerea unui scaun. Poți găsi scaunul perfect ca formă, dimensiune, funcționalitate, însă dacă acesta nu este în nuanța potrivită, nu va fi THE ONE pentru că oricât de frumos ar arăta separat, integrat într-o paletă cromatică nepotrivită, va părea total inadecvat. Eu ador nuanțele neutre pentru că sunt versatile, mult mai ușor de integrat, iar mie îmi place să fac des schimbări. În cazul nuanțelor deschise, din material textil, este important să acorzi o atenție deosebită îngrijirii și să-ți asumi de la început faptul că se pot păta foarte ușor cu riscul de a nu mai putea fi curățate. Dacă ai și copii mici sau doar membri ai familiei ușor neatenți, optează pentru o culoare închisă de tapițerie sau pentru scaune din lemn/ piele, care pot fi șterse mai ușor.
Spătarul scaunului ocupă un loc special în luarea unei decizii nu doar pentru că face diferența între un scaun classy și un scaun doar cool, între unul stylish și unul banal, ci și pentru că spătarul scaunului este cel care spune despre un scaun cât de comod este. După ce termini două întâlniri pe Zoom și dai câteva mailuri te doare spatele? După ce iei masa, abia aștepți să mergi să te întinzi pe canapea? Dacă răspunsul este da în ambele cazuri, spătarul scaunelor tale nu este cel mai potrivit. Acesta poate fi din lemn, metal sau din materiale precum bumbac, piele, microfibră, amestec de fibre, tweed, catifea. Un scaun cu textură, „îmbrăcat” va fi mult mai comod decât unul din lemn sau metal, însă nu trebuie să uităm nici de faptul că spătarul trebuie să aibă o formă care să permită spatelui să stea relaxat, să fie suficient de lat/ înalt.
Photo: proprie & www.bonami.ro
Dimensiunea încăperii
Scaunele prea mari în încăperi mici vor arăta precum Guliver în Țara piticilor, vor înghesui spațiul, în timp ce niște scaune prea mici în încăperi mari vor da senzația de spațiu completat într-un mod eronat, vor diminua vizibil dimensiunea încăperii și nu vor avea un aspect grațios. În general, scaunele sunt cele care atrag atenția atunci când ne uităm la zona de luat masa/ la bar/ la un birou, fiind un punct de focus. Atunci când spațiul nu este bine echilibrat, vor atrage atenția, dar într-un mod negativ. Un scaun trebuie să nu pară un „impediment” în spațiul în care este utilizat, să nu încurce traficul și nici să nu blocheze accesul. Tocmai de aceea este important ca înainte să iei un scaun trebuie să te gândești și la dimensiunea lui, foarte des în magazine piesele de mobilier par foarte mici din cauza spațiului foarte mare, însă odată aduse acasă ne dăm seama ca sunt mult mai mari. P.S. Întotdeauna acordă atenție și tipului de picioare, astfel încât să poată intra toate scaunele sub masă când nu sunt folosite, dar și să nu încurce un scaun accent de lângă o bibliotecă sau scaunul de birou.
Photo: Pinterest
Și pentru că tot am adus în discuție locul de luat masa, dining-ul, zona din bucătărie, iar Crăciunul bate la ușă, am făcut o selecție de câteva piese-cheie care vor face mas într-adevăr festivă. Accesoriile le găsiți pe Bonami.ro
Sfeșnic superb care poate sta pe bufetul de lângă masă sau chiar pe masă
Pahare din care orice licoare magică va fi mai savuroasă
O vază statement unde poți pune crenguțe accesorizate de tine
O lumânare care va conferi acel efect cosy
Alegerea scaunelor potrivite pentru casa ta este o modalitate simplă prin care poți aduce o notă estetică, dar și mai mult confort, astfel încât toate activitățile desfășurate acasă să fie o reală plăcere. Un scaun nu este o simplă piesă de mobilier, ci una care îți dă o stare de bine atunci când este comod, o bucurie atunci când ești înconjurat de oameni dragi, un refugiu când te bucuri de o carte bună. Să găsești scaunele perfecte nu este deloc greu dacă ții cont de recomandările de mai sus!
Love,
Mădă M.